Moje Czebureki. Pycha :)
Kochani tak wiem to nie mialbyc blog o kuchni i potrawach, aczkolwiek ktokolwiek mnie
zna ten wie, ze gotowanie idzie ze mna w parze ;)
dlatego przedstawie kilka kulinarnych pysznosci :)
I tak dzisiaj podam przepis na moje Czebureki pyszne i sycace "pierozki" ktore sa smazone w glebokim tluszczu :)
A wiec Czebureki to rosyjskie pierogi z miesem smazone w glebokim tluszczu.
Oto co potrzebujemy :
3 szklanki maki ok.200ml jedna
1 szklanka letniej wody ok 60 St
2 luzeczki soli
2 jajka
50 g masla
Nadzienie:
1 lyzeczka soli
3 srednie cebule(drobno pokrojone w kosteczke)
czarny pieprz
woda
1 kg miesa mielonego
olej do smazenia
A teraz zaczynamy :)
Make mieszamy z maslem dodajemy sol i wode i na koniec jajka. Wszystko razem zagniatamy.Jezeli nasze ciasto bedzie za bardzo sie lepilo dodajemy wiecej maki.Ciasto musi odchodzic od reki ale nie moze byc suche!
Z ciasta robimy male kulki.Nastepnie walkujemy lub rozgniatamy kulki na cienkawe placuszki.
wszystkie skladniki na nasz farsz razem dodajemy do miski i mieszamy. Dodajemy odrobine wody. Powstaje masa luzna lecz nie plynna.
Kleimy dokladnie tak jak w przypadku pierogow :)
W rondlu rozgrzewamy olej (ok 1 cm) Jak tylko olej sie rozgrzeje wtedy smazymy po obydwu stronach na zloto.
Nasze Чебуреки sa gotowe :) z tych proporcji otrzymamy okolo 20 - 30 Czeburekow w zaleznosci od wielkosci :)
TIP: Osobiscie moje czebureki pieklam w rozgrzanym piekarniku 175 Stopni okolo 30 minut ( az beda rumiane)
Czebureki podajemy jeszcze gorace lub na drugi dzien na zimno. Smakuja wysmienicie :)
Viva la Russia :)
Ciasto
dodajemy jajka
zagniatamy elastyczne ciasto
cebulka
mieszamy z miesem i przyprawami
robimy pierozki
u mnie hopp na blache i smarujemy odrobina oleju (papier rowniez smarujemy olejem dzieki temu sie nie przypala)
moje zlote Czebureki gotowe :)
a oto oryginal czyli smazone ( fot internet)
Smacznego !!!
A jutro pokaze wam slodycz nad slodycze moje ukochane cukierki , Pozdrawiam i zachecam do dzielenia sie opiniami :)
Muszę wypróbować koniecznie ;-)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie zaszczyt jesli tak wspanialy kucharz wyprobuje moj skromny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam