Dom pachnacy domowymi buleczkami :)


Moj post mial byc calkiem inny aczkolwiek dzis od samego rana chodzil za mna zapach i smak pieczonego chleba nie moglam sie powstrzymac i wykonalam moje buleczki. Z tego wzgledu ze moj narzeczony pochlonal wiekszosc postanowilam polecic takie wlasnie buleczki na szybko :)

Moje bulki  pochodza z prostego i smacznego przepisu zaczerpnietego z www.http://gotuj.skutecznie.tv/

A oto przepis na 8 bulek :

500 g maki (u mnie to byla pszenna typu 650)
300 ml letniej wody
2,5 dag drozdzy
1 lyzeczka miodu
1 lyzeczka soli
opcjonalnie i według uznania własne dodatki:
- ja dodalam 3 duze lyzki siemia lnianego , 1 lyzka otrab , 3 lyzki pestek slonecznika oraz 1/2 lyzeczki czosnku w proszku , szczypta lubczyku ;) oraz ziol prowansalskich

mleko do posmarowania bulek

A teraz wykonanie:

Drozdze mieszamy z niewilka iloscia wody ( letniej ) i miodem do rozpuszczenia.
Do miski dodajmy make, sol i ewentualne wybrane dodatki. Dolewamy rozpuszczone drozdze oraz pozostala letnia wode i całosc mieszamy – najpierw lyzka, potem reka (w razie potrzeby uzupełniam niewielka iloscia wody) i zagniatamy na spojne, gladkie i elastyczne ciasto. Wyrabiamy je przez jakies 3-5 minut, po czym zostawiam do wyrosniecia. Wkladamy ciasto do miski i pod przykryciem zostawiamy 30 min w cieplym miejscu .

Ciasto dzielimy na 8 czesci i z kazdej formujemy buleczke , kazda splaszczamy i ukladamy na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Bulki nacinamy z wierzchu ostrym nozem (np. dwa rownolegle ciecia lub w krzyzyk) i smarujemy mlekiem

Blache wstawiamy do zimnego piekarnika, ktory razem z bulkami nagrzewamy go do 200 st. C –kiedy piekarnik się nagrzewa buleczki rosna, a kiedy jest juz nagrzany zaczynaja sie piec. To bardzo praktyczne rozwiazanie :) Pieczemy przez jakies 25-30 minut, po czym wyłaczamy grzanie, bulki wyjmujemy na metalowa kratke i zostawiamy do odparowania oraz ostygniecia.

Podajemy takie jeszcze lekko cieple. Sa  chrupiace i pyszne!

Tak wygladaja :
fot. KwB
fot. KwB
fot. KwB
fot. KwB
fot. KwB


Zycze Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

.