Moje Czebureki. Pycha :)


Kochani tak wiem to nie mialbyc blog o kuchni i potrawach, aczkolwiek ktokolwiek mnie 
zna ten wie, ze gotowanie idzie ze mna w parze ;)
dlatego przedstawie kilka kulinarnych pysznosci :)

I tak dzisiaj podam przepis na moje Czebureki pyszne i sycace "pierozki" ktore sa smazone w glebokim tluszczu :)

A wiec Czebureki to rosyjskie pierogi z miesem smazone w glebokim tluszczu.

Oto co potrzebujemy :

3 szklanki maki ok.200ml jedna
1 szklanka letniej wody ok 60 St
2 luzeczki soli
2 jajka
50 g masla

Nadzienie:

1 lyzeczka soli
3 srednie cebule(drobno pokrojone w kosteczke)
czarny pieprz
woda
1 kg miesa mielonego 
olej do smazenia

A teraz zaczynamy :)

Make mieszamy z maslem dodajemy sol i wode i na koniec jajka. Wszystko razem zagniatamy.Jezeli nasze ciasto bedzie za bardzo sie lepilo dodajemy wiecej maki.Ciasto musi odchodzic od reki ale nie moze byc suche! 
Z ciasta robimy male kulki.Nastepnie walkujemy lub rozgniatamy kulki na cienkawe placuszki.


wszystkie skladniki na nasz farsz razem dodajemy do miski i mieszamy. Dodajemy odrobine wody. Powstaje masa luzna lecz nie plynna.


Kleimy dokladnie tak jak w przypadku pierogow :)

W rondlu rozgrzewamy olej (ok 1 cm) Jak tylko olej sie rozgrzeje wtedy smazymy po obydwu stronach na zloto. 

Nasze Чебуреки sa gotowe :) z tych proporcji otrzymamy okolo 20 - 30 Czeburekow w zaleznosci od wielkosci :)

 TIP: Osobiscie moje czebureki pieklam w rozgrzanym piekarniku 175 Stopni okolo 30 minut ( az beda rumiane)

Czebureki podajemy jeszcze gorace lub na drugi dzien na zimno. Smakuja wysmienicie :)


Viva la Russia :)

Ciasto

dodajemy jajka

zagniatamy elastyczne ciasto

cebulka

mieszamy z miesem i przyprawami 

robimy pierozki

u mnie hopp na blache i smarujemy odrobina oleju (papier rowniez smarujemy olejem dzieki temu sie nie przypala)

moje zlote Czebureki gotowe :)

a oto oryginal czyli smazone ( fot internet)


Smacznego !!!

A jutro pokaze wam slodycz nad slodycze moje ukochane cukierki , Pozdrawiam  i zachecam do dzielenia sie opiniami :)

Komentarze

  1. Muszę wypróbować koniecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dla mnie zaszczyt jesli tak wspanialy kucharz wyprobuje moj skromny przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

.