Cos slodkiego na powitanie Wiosny !!!

Ten czas niesamowicie szybko mija juz jest marzec i piekna sloneczna pogoda od kilku dni, gdyby nie resztki sniegu lezace na chodnikach to mozna by powiedziec wiosna pelna geba.
Dzis przedstawie swietny przepis na chandre lub przesilenie wiosenne hihihi moja mala bombe kaloryczna , czyli najsmatczniejsze szwajcarskie cukiereczki ;)

Teraz cos na przekor dietom , poniewaz raz na jakis czas zwlaszcza gdy na dworze chlupa, nalezy sie nam pysza slodkosc.

Rahmtäfeli to wlasnorecznie robione cukierki , karamelki aczkolwiek nie do konca , my mamy krowki ciagnace badz kruche a Szwajcarzy przepyszne i kruche Rahmtäfeli.


Zapraszam do przygotowania:


na ok. 100 sztuk:

Papier do wylozenia blachy
500 ml slodkiej smietanki (30%)
1 cukier waniliowy (wanilinowy)
500 g cukru
40 g masla
szczypta soli ( sol wydobedzie slodycz :)

fot.KwB

Teraz wykonanie

Smietanke, cukier waniliowy oraz cukier gotujemy mieszajac tak dlugo az masa bedzie gesta i o kolorze karmelu, oraz zacznie odlepiac sie od garnka. ( Ja uzywam duzego rondla gdyz masa gotujac bardzo sie podnosi )


fot.KwB

fot.KwB

Nastepnie dodajemy maslo i szczypte soli, wszystko dobrze mieszamy.


fot.KwB

 Mase wykladamy na plaska, duza blache wylozona papierem do pieczenia. Rownamy na grubosc okolo 0,5 cm i wygladzamy. Pozostawiamy do wystygniecia oraz stwardnienia. 


fot.KwB

Kroimy na kwadraty 2 x 2 cm ( u mnie byly takie raby )

fot.KwB

Czyz nie wygladaja pysznie?? A cale mieszkanie pachnie karmelem ze smietanka :)


fot.KwB

1 sztuka zawiera 40 kcal


Rozplywaja sie w ustach :) mmmmmmmm pycha ;)



fot.KwB


Polecam i zycze smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

.