Cos slodkiego na powitanie Wiosny !!!
Dzis przedstawie swietny przepis na chandre lub przesilenie wiosenne hihihi moja mala bombe kaloryczna , czyli najsmatczniejsze szwajcarskie cukiereczki ;)
Teraz cos na przekor dietom , poniewaz raz na jakis czas zwlaszcza gdy na dworze chlupa, nalezy sie nam pysza slodkosc.
Rahmtäfeli to wlasnorecznie robione cukierki , karamelki aczkolwiek nie do konca , my mamy krowki ciagnace badz kruche a Szwajcarzy przepyszne i kruche Rahmtäfeli.
Zapraszam do przygotowania:
na ok. 100 sztuk:
Papier do wylozenia blachy
500 ml slodkiej smietanki (30%)
1 cukier waniliowy (wanilinowy)
500 g cukru
40 g masla
szczypta soli ( sol wydobedzie slodycz :)
fot.KwB
Teraz wykonanie
Smietanke, cukier waniliowy oraz cukier gotujemy mieszajac tak dlugo az masa bedzie gesta i o kolorze karmelu, oraz zacznie odlepiac sie od garnka. ( Ja uzywam duzego rondla gdyz masa gotujac bardzo sie podnosi )
fot.KwB
fot.KwB
Nastepnie dodajemy maslo i szczypte soli, wszystko dobrze mieszamy.
fot.KwB
Mase wykladamy na plaska, duza blache wylozona papierem do pieczenia. Rownamy na grubosc okolo 0,5 cm i wygladzamy. Pozostawiamy do wystygniecia oraz stwardnienia.
fot.KwB
Kroimy na kwadraty 2 x 2 cm ( u mnie byly takie raby )
fot.KwB
Czyz nie wygladaja pysznie?? A cale mieszkanie pachnie karmelem ze smietanka :)
fot.KwB
1 sztuka zawiera 40 kcal
Rozplywaja sie w ustach :) mmmmmmmm pycha ;)
fot.KwB
Polecam i zycze smacznego :)
A czy nie smakują tak jak nasze krówki ?
OdpowiedzUsuńSa bardziej cukrowe i baaaardzo kruche :)
OdpowiedzUsuń